OTM Belgian Shippers' Council

Hackathon logo final transparent vector file

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Overzicht - Binnenvaart

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

'Waterwegen en Zeekanaal' en 'De Scheepvaart' gaan fuseren

de scheepvaartplusWaterwegenZeekanaalBron: De Tijd – 19/02/16

'Waterwegen en Zeekanaal' en 'De Scheepvaart' gaan fuseren, dat heeft de Vlaamse regering beslist. De nieuwe structuur wordt vanaf volgend jaar operationeel.
Tegen januari 2017 gaan 'Waterwegen en Zeekanaal' en 'De Scheepvaart' op in 'De Vlaamse Waterweg', zei minister van Mobiliteit Ben Weyts ( N-VA) vorige week vrijdag na afloop van de Vlaamse ministerraad.
Of dat banen kost en hoeveel daardoor kan bespaard worden is niet duidelijk. De twee samen hebben circa 1.400 ambtenaren en contractuelen in dienst. Dat betekent dat ze samen één personeelslid per kilometer rivier of kanaal op de loonlijst hebben staan.
Om historische redenen zijn er nu nog twee beheerders voor de 1.400 km waterwegen in Vlaanderen. 'De Scheepvaart' staat in voor het Albertkanaal en de Kempische kanalen. 'Waterwegen en Zeekanaal' is de verantwoordelijk voor de rest.

Tanend marktaandeel

De fusie moet zorgen voor meer efficiëntie: een betere dienstverlening en een betere promotie van de binnenvaart. 'Er wordt 44 procent extra vrachtverkeer verwacht tegen 2030. In Vlaanderen ligt 80 procent van de bedrijven op minder dan tien kilometer van een bevaarbare waterweg. We moeten bedrijven overtuigen om zoveel mogelijk gebruik te maken van die waterwegen', zei minister Weyts.
Alle promotie en investeringen ten spijt, heeft de binnenvaart sinds begin van deze eeuw systematisch marktaandeel verloren. 'Waterwegen en Zeekanaal' registreerde over 2014 nog 31,9 miljoen ton of ruim één miljoen ton minder dan tien jaar daarvoor. Bij 'De Scheepvaart' zakte de tonnage van 37,9 miljoen naar 35,2 miljoen ton in 2014.
Voorlopige cijfers voor 2015 spreken van circa 67 miljoen ton voor de twee samen, een stagnatie. Het containervervoer bij de twee samen steeg vorig jaar wel met 2,3 procent tot 686.000 teu. Maar dat wil zeggen dat de binnenvaart maar een fractie vervoert van de containers die via de Vlaamse zeehavens passeren. Vorig jaar waren er dat alleen in Antwerpen bijna tien miljoen.

Financiën

Hoewel de twee bedrijven qua tonnage niet zo ver uit mekaar liggen, is dat wel het geval qua financiële performantie. Zo haalde 'Waterwegen' in 2014 maar 22,8 miljoen omzet op 113 miljoen ontvangsten - het verschil zijn allicht subsidies - goed voor 5,7 miljoen nettoverlies. 'De Scheepvaart' boekte 43,2 miljoen omzet op 45,9 miljoen ontvangsten, goed voor 2,75 miljoen euro winst.
De twee hebben natuurlijk een verschillend werkgebied, waarbij het economisch zwaartepunt tussen Antwerpen en Luik ligt (De Scheepvaart).

Bevoegdheid

'Waterwegen' is nu verantwoordelijk voor de Schelde tussen Hingene en de Franse grens, het zeekanaal Brussel en het kanaal Leuven-Dijle plus alle (min of meer) bevaarbare rivieren in Oost- en West-Vlaanderen. 'De Scheepvaart' heeft nu het Albertkanaal, het Kempens kanaal en het kanaal Bochelt-Herentals onder zijn hoede.
Wie dacht dat met die twee heel het bevaarbare waterwegnetwerk van Vlaanderen gedekt is, vergist zich. Daarnaast hebben we nog het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust en de Afdeling Maritieme Toegang (de Schelde van Hingene tot de Nederlandse grens)

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

rotra logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

uw logo

tlhub logo

transportandlogisticsantwerpen1