OTM Belgian Shippers' Council

Hackathon logo final transparent vector file

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Overzicht - Binnenvaart

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Digitalisering binnenvaart op kruissnelheid

Bron: Vlaams parlement – Ben Maertens (N-VA) – 29/9/16RIS binnenvaartkaarten

BRUSSEL – Digitale vaarkaarten, elektronisch betalen of elektronisch melden van vaarvergunning: de digitalisering in de binnenvaartsector zet zich steeds verder. Dit blijkt uit het antwoord van minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) op een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA).

De Europese Commissie besliste in 2007 om een River Information Services (RIS) uit te bouwen voor de bevaarbare waterlopen in Europa. Dit moet de vlotheid en veiligheid van de binnenvaart in Europa bevorderen. De voorbije jaren ontwikkelden de Vlaamse waterwegbeheerders reeds heel wat toepassingen in het kader van RIS, waaronder een gebiedsdekkend AIS (Automatic Identification System) en Notices to Skippers (NTS).

In 2013 leverden de waterwegbeheerders 120.516 vaarvergunningen af, waarvan 7,23% via RIS gemeld werd; in 2015 steeg dit percentage tot 11,35%, een stijging met 57%.

De waterwegbeheerders maken ook werk van de mogelijkheid om de vaarrechten via elektronische weg te betalen. “Dit initiatief sluit aan op het betaalplatform van walstroom, water en afval voor de binnenvaart. Op basis van de resultaten van het pilootproject binnen walstroom zal er een bijsturing gebeuren om tot een implementatie te komen voor het elektronisch betalen. Er zal hiervoor gekeken worden naar maximaal hergebruik van verschillende componenten van bestaande applicaties”, aldus Bert Maertens. “De realisatie is voorzien samen met de publicatie van het portaal van VisuRIS, namelijk in het eerste kwartaal van 2017.”

Digitale vaarkaarten

De nieuwe kaarten van klasse IV en hoger zijn beschikbaar sinds april 2016. “De kaarten lager dan klasse IV worden aangeleverd tegen 15 februari 2017. Deze digitale vaarkaarten bevatten veel extra informatie. In oktober 2015 zijn de waterwegbeheerders en de havens tot een geharmoniseerde gids gekomen om de data te coderen. Op basis hiervan is elke beheerder intern begonnen met het inwinnen van de ontbrekende data. Verwacht wordt dat een kwalitatieve dataset kan worden aangeleverd tegen halfweg september. Op basis hiervan zullen tegen 15 februari 2017 de gemaakte kaarten geactualiseerd worden en de ontbrekende kaarten aangemaakt”, zo weet Bert Maertens.

Meer info op http://www.ris.eu/

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

rotra logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

uw logo

tlhub logo

transportandlogisticsantwerpen1