OTM Belgian Shippers' Council

Hackathon logo final transparent vector file

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Overzicht - Wegtransport

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Congres Wegvervoer België legt pijnpunten bloot

Bron: OTM – Chris Temmerman – 26/09/14congreswegvervoer

Op 18 september organiseerde Nieuwsblad Transport een congres over het vervoer van goederen over de weg. Was het toeval (of net niet) dat die dag een ongeval met drie trucks in de Kennedytunnel, naast heel wat hinder, ervoor zorgde dat een aantal deelnemers niet tijdig op de afspraak waren?

In zijn inleiding schetste Philippe Degraef, general manager bij Febetra, de evolutie van het Belgische wegvervoer. Onder 'Belgisch wegvervoer' dient te worden verstaan: vervoer van goederen met in België geïmmatriculeerde vrachtwagens. In 1989 bekleedde België de vierde plaats in de sector van het wegvervoer, nu vindt men ons land terug op de 16de plaats! Oorzaak van deze daling: het Oostblokprobleem. De resultaten van een door Nieuswblad Transport gevoerde enquête bevestigde de stelling van Febetra. Belangrijke conclusies van deze enquête waren bovendien:

  •  De sector herstelt zich niet.
  •  71% van de ondervraagden vindt dat binnen 10 jaar weinig zal overblijven van de Belgische wegvervoersector.

Na deze weinig opbeurende inleiding, werd de focus verlegd naar de congestieproblemen rond Antwerpen en werden de oplossingen van BAM (Oosterweel) en Ringland (overkapping ring) toegelicht. Echter een concrete bijdrage tot de oplossing van deze problematiek werd voorgesteld door City Logistics, die momenteel in Antwerpen een pilootproject met bundeling van goederenstromen uitvoert. Een opvallend aspect van dit pilootproject bestaat erin dat het goederenstromen weghaalt van piekmomenten in het verkeer, zoals de uren rond aanvang en einde van schooltijden. Met wat creativiteit en goede wil kan dergelijke aanpak ook een oplossing bieden voor de opgelegde venstertijden voor laden en lossen.
Het eerder gestelde 'Oostblokprobleem', dat verantwoordelijk is voor de shift van werkgelegenheid uit de Belgische wegvervoersector naar Oost-Europa (6000 banen!), werd door Frank Moreels, van de syndicale organisatie BTB, benaderd vanuit de invalshoek van de sociale dumping. Via ingewikkelde constructies met postbusbedrijven en detacheringen worden chauffeurs tewerkgesteld aan voorwaarden, die niet overeenstemmen met de Belgische of Westeuropese normen. Moreels wees daarbij op de verantwoordelijkheid van de opdrachtgevers.

Stellingname OTM Belgian Shippers' Council

Als vertegenwoordigende organisatie van de Belgische Verladers deelt O.T.M. de mening dat bij de uitvoering van transportopdrachten alle wettelijke voorschriften moeten gerespecteerd worden. In het standard-transportcontract, dat door O.T.M. werd opgesteld, is dit eveneens opgenomen.
Het is echter voor de verlader onmogelijk om op afdoende wijze te controleren of de werkvoorwaarden van de chauffeurs, die zich aanbieden voor laden of lossen van goederen, op een correcte manier zijn georganiseerd.

De grond van het probleem ligt in het feit dat enerzijds de Europese markt werd opengesteld voor alle EU-landen, maar dat Europa tekortgeschoten is in het gelijkstellen van de sociale wetgevingen in de betrokken landen. Als gevolg daarvan wordt met ongelijke wapens gestreden.
Indien u interesse stelt in de presentaties kan u deze bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. opvragen.

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

rotra logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

uw logo

tlhub logo

transportandlogisticsantwerpen1