OTM Belgian Shippers' Council

Hackathon logo final transparent vector file

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Overzicht - Wegtransport

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

70 à 80 % van de chauffeurs eigen vervoer moeten de cursus nog volgen!

vakbekwaamheidBron: Daf Trucks – 11/01/16

De inschrijvingen voor de cursussen ‘vakbekwaamheid chauffeurs’ verlopen nu vlot in het beroepsvervoer. “De niet-transportbedrijven en verladers blijven daarentegen dramatisch achter. De Vlaamse overheid moet er dringend iets aan doen.”
Dat zegt Geert Frans, van het opleidingsbedrijf GC-Advice uit Bredene. Hij luidt de alarmbel omdat duizenden chauffeurs die in het eigen vervoer actief zijn, niet weten dat zij de vakbekwaamheid moeten halen om aan de Code 95 te beantwoorden. “En zonder Code 95 vervalt het rijbewijs. Zij dreigen na 9 september 2016 geen vrachtwagen meer te mogen besturen”, zegt hij.


Alle chauffeurs die een voertuig van meer dan 3,5 ton besturen moeten tegen september 2016 een verplichte opleiding van 35 lesuren volgen, gespreid over vijf modules van een dag. In het verleden werd reeds meermaals aan de alarmbel getrokken omdat te veel chauffeurs (en bedrijven) draalden met het volgen van deze verplichte bijscholingscursussen die door de EU worden opgelegd.
“Voor de transportsector verlopen de inschrijvingen voor deze cursussen inmiddels vlot en verwacht ik geen problemen meer. Enkel de chauffeurs van het eigen vervoer blijven achter. Dat is echt zorgwekkend”, aldus Frans in een gesprek met Flows.

Eigen vervoer

“Alle bestuurders van voertuigen van meer dan 3,5 ton vallen onder deze regelgeving. Dus deze maatregel treft ook veel kleinere zelfstandigen en KMO’s. Deze kleinere en middelgrote bedrijven zijn daar vaak niet van op de hoogte. Nochtans kan het niet volgen van de verplichte cursus grote gevolgen hebben. Chauffeurs zonder vakbekwaamheidsattest mogen vanaf 10 september 2016 de weg niet meer op”, waarschuwt hij.
“Hoewel het grootste deel van de tijd al verstreken is, merken we dat er nog bijna 45% van de chauffeurs geen cursus heeft gevolgd. De tijd begint dus te dringen”, weet Frans. “Als iedereen wacht tot de laatste maanden, dan komen tal van bedrijven in de problemen. Het aantal instellingen dat de opleiding mag geven is namelijk beperkt. We roepen de bedrijven dan ook dringend op om hun chauffeurs in te schrijven. Er is toch geen ontkomen aan. Het vakbekwaamheidsattest is verplicht en de controles zullen streng zijn.”
70 à 80% van de chauffeurs
Volgens hem zijn er in België ongeveer 150.000 chauffeurs van meer dan 100.000 voertuigen die onder de regel vallen. “Daarvan zijn ruwweg 40% van de chauffeurs actief in het beroepsgoederenvervoer en 60% in het eigen vervoer. Dat zijn chauffeurs van allerlei slag, die werken voor de bouwsector, de melkophaling, de drankendistributie, de vuilnisdiensten, en noem maar op. Het is vooral in die sectoren dat men niet beseft dat het rijbewijs na 9 september komt te vervallen zonder Code 95”, zegt hij. Zijn inschatting is dat minstens 70% professionele chauffeurs nu al in orde zijn, maar dat 70 à 80% van de chauffeurs van het eigen vervoer de cursussen nog moet volgen.
Frans maakt volgende berekening: 150.000 chauffeurs (beroeps- en eigen vervoer samen) moeten elk vijf modules volgen, of in totaal 750.000 cursussen. Grosso modo 400.000 van die opleidingen zijn al gevolgd, wat betekent dat tegen september 2016 nog 350.000 modules moeten gevolgd worden.

Geen informatiecampagne

“Dat wordt een gigantisch probleem, zeker omdat veel van die mensen niet eens beseffen dat zij in de problemen gaan komen. Wij hebben in het verleden de opeenvolgende federale ministers van Mobiliteit gevraagd daar iets aan te doen en een informatiecampagne op te zetten, maar tevergeefs. Nu ligt die verantwoordelijkheid bij de gewesten. Maar ik moet vaststellen dat ook de Vlaamse minister van Mobiliteit niet reageert”, aldus Frans. Hij roept de overheid dus op: “Doe iets, voor het écht te laat is!”

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

rotra logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

uw logo

tlhub logo

transportandlogisticsantwerpen1