OTM Belgian Shippers' Council

Hackathon logo final transparent vector file

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Overzicht - Wegtransport

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Stadsdistributie, bricks worden meer en meer clicks

OTM logistiek stadsdistributieBron: OTM – Godfried Smit – 21/01/16

Binnenstad distributie is een onderwerp dat altijd goed is voor een levendige discussie. Dat gebeurde dan ook bij de bijeenkomst georganiseerd door Voka in Vilvoorde. Er wordt vaak gezegd dat we op een kantelmoment staan. Veel gaat veranderen in de bevoorrading van binnensteden en de verandering is eigenlijk nog maar net begonnen.
Direct in het oog springen de wijzigingen in het bestelpatroon van consumenten. Bricks worden meer en meer clicks. Met andere woorden de klassieke winkel wordt meer en meer verdrongen door het internet.

Deze ontwikkeling leidt tot andere vervoermiddelen die de stad in rijden. Zware vrachtauto's worden meer en meer vervangen door camionettes (bestelauto's). Deze ontwikkeling is nu al zo sterk dat er nieuwe filemomenten ontstaan op in het verleden rustige momenten. De consument blijkt er nog altijd de voorkeur aan te geven zaken die hij/zij per internet bestelt thuis te ontvangen. Afhaalpunten bij supermarkten of bij tankstations zijn nog steeds minder populair.

Met name in dit business to consumerverkeer is de klant zich vaak weinig bewust van de kosten van transport. De consument gaat er van uit dat het transport gratis is en in de kostprijs moet zijn verdisconteerd. Aan de andere kant geeft de aanbieder (de web leverancier) weinig gelegenheid een keuze te maken in het moment van aflevering of in de snelheid van aflevering. Een mentaliteitswijziging is hier duidelijk nodig. Moderne technieken als robots die goederen kunnen afleveren bij consumenten (nu al in gebruik op het platteland van de VS of drones die bijvoorbeeld worden ingezet bij de belevering van de Nederlandse Waddeneilanden) kennen onbegrensde mogelijkheden. Ook het internet of things zal bestelpatronen gaan veranderen maar ook leiden tot betere logistieke planning.

Een aantal bedrijven hebben al ingespeeld op de nieuwe situaties. Zij dragen bijvoorbeeld zorg voor consolidaties aan de stadsrand. De goederen kunnen vervolgens worden afgezet met gebruikmaking van elektrische voertuigen of zelfs met fietstaxi’s. Er is momenteel nog geen plaats voor veel concurrenten op dit terrein. Dat maakt de spoeling te dun. Belgische gemeenten gaan niet allemaal op dezelfde manier om met hun rol. Sommige kiezen voor een actieve deelname andere zijn meer passief en kijken meer waar zij initiatieven vanuit de markt kunnen ondersteunen. Een voorbeeld van het laatste beleid vormt de stad Antwerpen.
Verladers moeten zich in elk geval bewust zijn van de ontwikkelingen. Klantenwensen staan altijd centraal maar een beetje opvoeden van de klant zo op zijn tijd kan ook geen kwaad. Snelle belevering hoort bij de beleving van het product, dat kan maar de klant moet zich wel bewust zijn van de gevolgen van de keuze en soms ook voor een langzamer en goedkoper alternatief kunnen kiezen.

OTM gaf wel aan dat we ons niet tot in lengte van dagen moeten blijven aanpassen aan de automobilist die er dagelijks voor kiest met de auto naar het werk te gaan. Misschien moet de echte gedragsverandering daar beginnen.

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

rotra logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

uw logo

tlhub logo

transportandlogisticsantwerpen1