OTM Belgian Shippers' Council

logistieke opleidingen1

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Eindelijk licht aan het eind van de tunnel voor sociale dumping in transportsector?

Bron: De Tijd – 22/09/16sociale dumping

Buitenlandse transportbedrijven moeten voor hun chauffeurs voortaan de Belgische loon- en arbeidsvoorwaarden respecteren. ‘Dat is belangrijk in de strijd tegen de oneerlijke concurrentie’, zegt minister van Werk Kris Peeters (CD&V).
Een Slovaaks bedrijf dat in België actief is, kan zijn Slovaakse chauffeurs met standplaats in België vandaag perfect aan de Slovaakse voorwaarden betalen. Maar daar komt verandering in.
De nieuwe regels zijn het gevolg van een arrest van het Europees Hof van Justitie. Dat ging over een vrachtwagenchauffeur met standplaats in Duitsland, die in dienst was van een Luxemburgse werkgever. Het Hof besliste dat voor de chauffeur de arbeidsvoorwaarden gelden van de plaats waar hij werkt, in dit geval Duitsland.

Peeters heeft een wetsontwerp klaar dat die Europese regels omzet in Belgisch recht. Buitenlandse bedrijven moeten hun buitenlandse chauffeurs dus betalen aan de Belgische voorwaarden. Ze zullen rekening moeten houden met de Belgische arbeidsmarktregels.
‘Het wetsontwerp zal een belangrijke bijdrage leveren in de strijd tegen de sociale dumping en het zal de eerlijke concurrentie in de transportsector bevorderen’, zegt Peeters.

Febetra, de belangenorganisatie van de transportsector, is blij met het initiatief van Peeters maar waarschuwt tegelijk voor overspannen verwachtingen. ‘De praktijk moet uitwijzen wat de gevolgen zijn’, zegt Isabelle De Maegt, de woordvoerster van Febetra. ‘De chauffeurs moeten zelf naar het gerecht stappen. Het is dus geen automatisme.’

Volgens de belangenorganisatie Febetra is er meer nodig om de oneerlijke concurrentie aan te pakken. ‘De hoge loonkosten blijven een belangrijk probleem’, zegt De Maegt.

Het initiatief van Peeters heeft ook geen enkele impact op bedrijven die werknemers detacheren die voor een beperkte periode in België komen werken. Daarvoor geldt de Europese detacheringsrichtlijn. Dat betekent dat de Belgische loon- en arbeidsvoorwaarden moeten worden gerespecteerd. Maar de socialezekerheidsbijdragen die boven op het brutoloon worden betaald moeten worden betaald in het thuisland van de gedetacheerde.

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

transportandlogisticsantwerpen1