OTM Belgian Shippers' Council

Hackathon logo final transparent vector file

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Werkgroep Wegvervoer

werkgroep.wegvervoerBron: OTM - Godfried Smit - 19/01/18

Benelux-memorandum - In 2016/2017 schreef OTM samen met evofenedex een Benelux-memorandum waarin de standpunten van de Belgische en Nederlandse organisaties zijn beschreven met betrekking tot alle modaliteiten. OTM heeft besloten zich in eerste instantie te richten op wegvervoer. Om een goede opvolging te regelen van de doelstellingen is het belangrijk dat we worden geïnformeerd door leden en andere belanghebbenden vanuit de markt. Dit geldt zowel voor België als voor Nederland.

De Benelux is natuurlijk een belangrijke partner voor ons. Binnen de Benelux bestaat immers de mogelijkheid om op terreinen waar geen overeenstemming kan worden bereikt tussen de EU lidstaten eigen vereenvoudigingen te regelen. Voorbeelden hiervan zijn grensoverschrijdend gebruik van de langere en zwaardere voertuigen en het gebruik van elektronische vervoersdocumenten in de Benelux-lidstaten.
In de eerste bijeenkomst werd aandacht besteed aan de eCMR en aan langere zwaardere voertuigen LZV of Ecocombi’s. Voor wat betreft de eCMR constateerden we dat de markt slechts langzaam overgaat op elektronische documenten. Dat geldt voor Nederland zowel als voor België. Een deel is te verklaren door het feit dat internationaal gebruik van de eCMR nog niet onbeperkt mogelijk is. Niet alle lidstaten in de EU hebben de daarvoor nodige regelgeving ondertekend. Belangrijk is ook dat de overheid de overgang naar elektronische documenten niet stimuleert. Bij douanedocumenten is de overgang snel verlopen aangezien de overheid voorschrijft.

Beperkt gebruik eCMR

Samen met de Benelux zullen we werken aan een marktsegment waar het gebruik van elektronische documenten voordelen biedt voor de gebruiker maar ook voor de overheid. De Benelux kan daar ook in overleg met de lidstaten aan werken dat gebruikers voordelen krijgen zoals minder controles aan de wegrand of verlichting van administratieve verplichtingen. Ook zou kunnen worden gewerkt aan stroomlijning van controles tussen de lidstaten. In België en Nederland zullen we bekijken of iets dergelijk mogelijk is op gebied van gevaarlijke goederen of chemicaliën. Allereerst zullen we moeten toetsen of er draagvlak is bij de logistieke partners voor een dergelijke aanpak.

Langere en zwaardere voertuigen

Voor wat betreft de langere en zwaardere voertuigen is de verwachting dat de grensoverschrijdende operaties mogelijk worden in de eerste kwartalen van 2018. Indien er nog steeds problemen zijn kunnen we rekenen op steun van de Benelux.

Voortgang

De tweede samenkomst van de werkgroep wordt georganiseerd in februari. Leden zijn van harte uitgenodigd deel te nemen en nog aan te sluiten. Neem hiervoor contact op met het secretariaat Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Langs deze weg houden we u zeker en vast ook verder op de hoogte.

Memorandum

 

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

uw logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

uw logo

uw logo

transportandlogisticsantwerpen1