OTM Belgian Shippers' Council

Hackathon logo final transparent vector file

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Overzicht - Wegtransport

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Verwarring over ecocombi's op Europees vlak, vooruitgang in Vlaanderen

Bron: OTM – Willem Buitenkamp – 28/06/12

In eerste instantie goed nieuws voor de verladers die vragende partij zijn om grensoverschrijdend verkeer voor ecocombi’s mogelijk te maken. In een brief van 13 juni aan Brian Simpson, de voorzitter van de transportcommissie in het Europese Parlement, liet EU-transportcommissaris Siim Kallas weten dat vanwege een herziene interpretatie van de richtlijn 96/53 over maten en gewichten, grenzen tussen twee staten waar ecocombi’s zijn toegelaten, door deze voertuigen overschreden mogen worden.

Concurrentieregels, die ook in deze richtlijn zijn vermeld worden daarbij door Kallas ingeroepen. In Vlaanderen is dan door de Vlaamse regering een voorontwerp van decreet goedgekeurd, waardoor de start van het proefproject ecocombi’s op specifieke trajecten snel naderbij komt.

Door de verladers, als deelnemer in het EMS (European Modular System) Forum, is altijd al gesteld dat de interpretatie van de richtlijn zo zou moeten dat grensoverschrijdend vervoer mogelijk moest zijn; dit mede op verklaringen en uitspraken van de hoofdopsteller van deze richtlijn. Had Kallas een tijdje geleden nog een andere mening, dan is zijn gedachtegang, op welke grond dan ook, nu ten goede gekeerd voor zover het de gebruikers van dit type voertuig betreft.

Hij heeft echter tegen zere benen geschopt! De leden van de commissie transport zijn van mening dat Kallas zijn bevoegdheden heeft overschreden en stellen zich in slagorde op om de beslissing ongedaan te maken. Overleg zou de zaak wellicht wel vooruit geholpen hebben maar nu voelen de parlementsleden zich gepasseerd en dit geldt voor zowel de voorstanders als tegenstanders van de ecocombi. Het juridisch parlementscomité wordt zelfs in stelling gebracht en mogelijk het Europees gerechtshof om via een uitspraak Kallas terug te fluiten. OTM vertrouwt er overigens op dat de Kallas interpretatie overeind blijft.

De verwarring is dus of lidstaten, mits zij al ecocombi’s toelaten op hun grondgebied en een onderlinge overeenstemming aangaan, nu al onmiddellijk mogen starten met grensoverschrijdend verkeer. Daarvan zijn nog geen geluiden gehoord hoewel het bekend is dat, zonder deze nieuwe uitleg van de richtlijn, noordelijke lidstaten al sinds jaar en dag ecocombi’s hun grenzen laten passeren.

Hebben we dan in een vorige OTM-nieuwsbrief gevraagd of minister Hilde Crevits toch maar eens haast wilde maken met de voortgang van het proefproject ecocombi’s op Vlaamse wegen, dan waren we blij verrast te horen dat een voorontwerp van decreet hierover door de Vlaamse regering verleden week is goedgekeurd. We zijn er nog niet helemaal want er moet ook nog een uitvoeringsbesluit volgen waarin startdatum en de toegelaten projecten definitief worden vastgelegd, maar de marsrichting is aan de oppervlakte gekomen en zal hopelijk een gezwinde pas als gevolg hebben.

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

rotra logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

uw logo

tlhub logo

transportandlogisticsantwerpen1