OTM Belgian Shippers' Council

Hackathon logo final transparent vector file

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Verzandt de ecotaks voor vrachtwagens in Frankrijk in rechtszaken?

Bron: OTM - Willem Buitenkamp - 16/07/12

OTM meldde enige tijd geleden al dat in 2013 in Frankrijk een Ecotaks voor vrachtauto’s zal worden ingevoerd, wat de kosten, ook voor de Belgische verladers en ontvangers van en naar Frankrijk, zal opdrijven. Deze belasting zal van toepassing zijn voor het grootste deel van de snellere wegen in Frankrijk.

Drie berekeningsmethodes zullen worden ingevoerd en wel 1) een forfait voor volle ladingen, 2) pro rata voor stukgoed en 3) forfaitaire percentages voor deelladingen. De Franse verladers, als vrachtbetalers, hebben eind juni een zaak bij de Franse Raad van State aanhangig gemaakt die er toe moet leiden dat het betreffende decreet nietig zou worden verklaard vanwege ongepaste berekeningsmethoden, vooral daar waar het de forfaits betreft.

Als klap op de vuurpijl heeft nu ook de andere betrokken partij, de transportsector, een zelfde stap genomen en ook de nietigverklaring van het decreet geëist. Zij redeneren dat het doorberekenen van de soorten taksen in feite niet toepasbaar is in de financiële- en managementsystemen die hen momenteel ter beschikking staan. Ook zijn de regels in het decreet over de niet-betaling en terugvordering te ingewikkeld. Zij vrezen dat al met al het een administratieve chaos op hun bedrijven zal worden.

Binnen de Franse regelgeving staan er de Raad van State nu twee maanden ter beschikking om met een oordeel te komen. Deze periode kan maximaal nog eens met twee maanden worden verlengd. Het komt ons voor dat wanneer de twee betrokken partijen beide sterk ageren tegen de voorziene wetgeving, er weinig ruimte zal zijn bij de overheid om de zaak door te drukken omdat dit dan gemakkelijk kan leiden tot burgerlijke ongehoorzaamheid.

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

Xeneta Logo Kl j

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

transportandlogisticsantwerpen1