OTM Belgian Shippers' Council

Hackathon logo final transparent vector file

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Overzicht - Wegtransport

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Kilometerheffing voor vrachtwagens krijgt jaren vertraging

Bron: OTM - Willem Buitenkamp - 26/07/12

Nog niet zo lang geleden publiceerden we in onze Nieuwsbrief dat wij als OTM niet zoveel vertrouwen hadden in het ambitieuze overheidsplan om de kilometerheffing voor vrachtwagens in 2013 in te voeren. De ervaring in Duitsland met eenzelfde -technisch ingewikkelde- wegenbelasting (Maut) leerde dat dit jarenlange voorbereiding vergde en waarom zou dit niet voor België gelden? Nieuwe ‘due date’ is 2016.

Afgelopen week ging, als het ware, de kogel door de kerk en informeerde de overheid dat de drie gewesten, Vlaanderen, Brussel en Wallonië met medewerking van een consultant deze wegenbelasting naar het startpunt moet brengen met als eerste stap de vaststelling van de zogenaamde ‘Voorlopige Architectuur’. Dit document lijst een groot aantal actiepunten op die, na verwerking, er toe moet leiden een definitieve, legale versie te verkrijgen. Aan te pakken zaken zijn ondermeer, de oprichting van een intergewestelijk agentschap voor kilometerheffing, het opmaken van een aanbestedingsprocedure voor een enkele beheersdienstverlener die ook mee zal moeten financieren, samenwerking met de federale overheidsdiensten uitwerken en waarschijnlijk ook de hoogte van de heffing (internalisatie van externe kosten?) in beeld brengen.

Het ziet er naar uit dat een kopie van het Duitse Mautsysteem zal worden gehanteerd dus met een OBU (on-board-unit) achter de voorruit. Daarover alleen al (verkooppunten, betrouwbaarheid, hoe te handelen met incidentele ritten, enz.) zal nog veel water door de zee moeten stromen alvorens het systeem kan draaien. En hoe zat het ook al weer met de Europese intentie om harmonisatie in de tolsystemen te bewerkstelligen? Zal het voor België weer een volgend kastje in de cabine worden of wordt er systeemgelijkstelling door onze overheid nagestreefd?

2016 zal geen absolute deadline zijn maar meer een heilige wens, zo komt het ons voor want 3,5 jaar mag dan al heel wat lijken maar we weten allemaal dat de tijd vliegt. Het zou de overheid sieren om tenminste elk half jaar een voortgangsrapport op de verschillende onderdelen te produceren zodat de belanghebbende partijen weten wat de stand van zaken is.

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

rotra logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

uw logo

tlhub logo

transportandlogisticsantwerpen1